Amsterdam danst tegen discriminatie

Op zeven plekken in de stad dansten Amsterdammers vandaag samen tegen discriminatie. Deze actie was het startsein van de campagne ‘Discriminatie, Amsterdam is er klaar mee’ die de komende twee weken in de stad te zien is. De campagne moet discriminatie bespreekbaar maken en mensen stimuleren discriminatie te melden.

In Amsterdam zijn tolerantie en gedeeld burgerschap centrale waarden. Dat betekent dat iedereen vrij is te zijn wie hij of zij is. Wij accepteren niet dat mensen in hun vrijheid worden aangetast vanwege hun godsdienst, seksuele geaardheid, afkomst of geslacht. Toch voelt 1 op de 5 Amsterdammers zich wel eens gediscrimineerd. De gemeente Amsterdam startte daarom samen met vele partners begin dit jaar de campagne: ‘Discriminatie. Amsterdam is er klaar mee’. In het kader van deze campagne zijn er verschillende activiteiten in de stad; theatervoorstellingen, debatten en netwerkbijeenkomsten.

Wereldstad
Wethouder Andrée Van Es (Diversiteit en Integratie): “Geen geweld, geen bedreiging, geen gescheld; dat is de norm. Amsterdam is een wereldstad en staat bekend om haar diversiteit. We moeten juist trots zijn op onze verschillen en laten zien dat acceptatie en tolerantie een groot goed is.”

Melden helpt
Melden heeft altijd zin. Want alleen als discriminatie gemeld wordt, kan er tegen opgetreden worden. Elke klacht is het melden waard. In de eerste plaats kunnen het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) of de politie helpen bij het oplossen of verbeteren van de situatie. Samen geven de klachten de aard en omvang van het probleem aan. En laten ze zien in welke gebieden of uitgaansgelegenheden gediscrimineerd wordt. Op basis van deze gegevens onderneemt de gemeente, samen met haar partners, acties. Niet elke klacht is hard te maken en niet elke klacht leidt tot vervolging. Maar het MDRA en de politie nemen elke klacht en melding serieus.

Ontmoeting in de stad
Alle stadsdelen organiseren tijdens de campagneweken bijeenkomsten om discriminatie onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken.

  • 26 oktober 15.00-16.00 Kindervoorstelling ‘Hokjesgeest’ van Sylvia Wardenaar in Podium Mozaïek, West
  • 27 oktober 19.30 Speak Up bijeenkomst ‘Veilig jezelf kunnen zijn’ in het Amsterdams Lyceum, Zuid
  • 27 oktober 14.00-18.00 Bijeenkomst ‘Hand in hand discriminatie tegen gaan in Nieuw-West’ in bedrijfsrestaurant stadsdeelkantoor Nieuw-West op de Pieter Calandlaan
  • 28 oktober 19.30-22.00 Speak Up debat voor jongeren in NoLimit, Zuidoost
  • 31 oktober 15.00-17.00 Debat voor jongeren tussen 14 en 17 jaar ‘Gelijk=Gelijk? Op wie je verliefd wordt is je eigen keuze’ in het Trouwgebouw
  • 3 november 20.00-22.30 Cabaretvoorstelling in Podium Mozaïek met o.a. Amar en Jeffrey Spalberg
  • 3 november 20.00 Jongerenevent ‘De toekomst van het roze uitgaansleven’ in Club Air, Centrum
  • 4 november 20.30-21.30 Theaterproductie over homovervolging in Nazi-Duitsland door de Gideonsbende in de Kromhouthal, De Overkant, Noord

Ga voor informatie over de campagne en de bijeenkomsten naar
www.amsterdam.nl/discriminatie

-A +A