Amsterdamse rolmodellen vragen aandacht voor de app Meld Discriminatie NU!

Zaterdag 28 juli 2018 start de Pride Amsterdam. Een week lang staat de stad in het teken van vrijheid om te zijn wie je bent en de rechten van LHBTI’ers. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Te vaak wordt deze groep bespuugd, uitgescholden of ongelijk behandeld. Heeft het melden van discriminatie zin? Ja! En het kan heel gemakkelijk met de app Meld discriminatie NU.

Het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie is discriminatie. Artikel 1 van de Grondwet is daar glashelder over: het is verboden. Maar toch gebeurt het regelmatig. In 2017 ontving het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) maar liefst 1036 klachten/meldingen van discriminatie.

Een hoop gedoe?

Vaak weten mensen niet hoe je gemakkelijk een melding kan maken van discriminatie. Of ze denken dat melden een hoop gedoe is, zeker als het gaat om een relatief klein vergrijp zoals spugen of schelden. Om een statement te maken tegen discriminatie vragen Amsterdamse rolmodellen aandacht voor de app Meld Discriminatie NU!

"Meld grensoverschrijdend gedrag"

Een van die rolmodellen is Irene Hemelaar. Zij is o.a. oprichtster van Stichting Ondersteboven: een landelijke organisatie die de zichtbaarheid en rechten van vrouwen – en in het bijzonder die van lesbische en biseksuele vrouwen – bevordert. Ook is zij jarenlang verbonden geweest aan de Pride Amsterdam.

Irene: "Waar het om gaat is dat mensen grensoverschrijdend gedrag melden én dat er vervolgens iets mee gebeurt. Deze app helpt daarbij. Want als we niet weten wat er gebeurt dan kunnnen we er niets mee doen."

Melden, en dan?

Het maken van een melding is heel eenvoudig via de app. De melding komt vervolgens bij het juiste meldpunt terecht. Voor Amsterdamse meldingen is dat het MDRA. Het meldpunt geeft (kosteloos) advies, en kan helpen bij eventuele vervolgstappen. Anoniem melden of voor iemand anders melden is ook mogelijk.

Niets doen is geen optie

Het thema van de Pride is dit jaar 'Helden'. Ook slachtoffers die discriminatie melden zijn helden. Want door te melden kan er iets veranderen.

Irene: "Iedere mogelijkheid om grensoverschrijdend gedrag te melden is er één. Daarom ben ik blij met de app. Als wij uit ons netwerk horen dat mensen gediscrimineerd worden, kunnen wij ze wijzen op de mogelijkheid van het melden via de app. Niets doen is geen optie."

Download de app

Door discriminatie te melden wordt zichtbaar wat er gebeurt en kunnen gemeente of andere instanties maatregelen nemen.
Download de gratis app Meld discriminatie NU. Deze is beschikbaar in de App Store en Google Play. Een melding kan anoniem gedaan worden.

(Bron: gemeente Amsterdam)

-A +A