Bussen en metro’s toegankelijk

Vanaf 9 mei 2012 moeten bussen en metro’s in Nederland toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit is vastgelegd in gewijzigde Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ).

De afgelopen jaren zijn bussen, bushaltes, treinen, stations, trams en metro’s toegankelijker geworden. Toch zijn voor reizigers met een functiebeperking veel onderdelen van het openbaar vervoer nog niet aangepast. Reizigers met een rolstoel kunnen bijvoorbeeld niet overal zelfstandig vanaf het perron een trein, tram of bus inkomen. En reisinformatie bereikt veel mensen met een gehoor- of gezichtsbeperking niet. Omdat het gaat om veel voorzieningen, die soms lang meegaan of waarvan aanpassing ingrijpend is, heeft de overheid gekozen voor een invoering in termijnen tot 2030. Dit betekent dat niet alle perrons, bushaltes of andere voorzieningen direct toegankelijk zijn. De uitgebreide regels maken duidelijk welke voorzieningen wanneer toegankelijk moeten zijn.

In dit dossier vindt u meer informatie over toegankelijk OV.

GVBGVB verzorgt al meer dan 110 jaar tram, bus, metro en veren in Amsterdam, met zowel de exploitatie als het beheer en onderhoud van de railinfrastructuur in de stad. GVB vervoert dagelijks zo’n 800.000 reizigers in en om Amsterdam.

GVB werkt hard aan het toegankelijk maken van het openbaar vervoer voor alle doelgroepen. Alle nieuwe trams en bussen hebben een lage instap, waardoor het instappen ook voor minder valide reizigers makkelijker is. Daarnaast zijn en worden steeds meer haltes opgehoogd en rolstoeltoegankelijk gemaakt. Op de site van GVB kunt u actuele informatie vinden over de mate waarin haltes en dienstregelingen toegankelijk zijn en met welke beperkingen u rekening dient te houden. 

-A +A