Is het Sinterklaasfeest een racistisch feest?

Jaarlijks zo rond november laait de discussie over het Sinterklaasfeest en de Zwarte Piet figuur weer op. Na de protestdemonstratie tegen Zwarte Piet in Dordrecht dit jaar wordt de discussie in de media heftiger gevoerd dan ooit. Ook bij het MDRA komen er opvallend veel meldingen binnen over het Sinterklaasfeest en het al dan niet racistische karakter hiervan. 

Is het Sinterklaasfeest een racistisch feest?

Het MDRA sluit zich aan bij het standpunt dat Art. 1 hierover heeft ingenomen. Een deel hiervan kunt u hieronder lezen en het volledige artikel is op te vragen via de link onderaan deze pagina.

‘Of het Sinterklaasfeest een racistisch feest is? Nee. Maar wel bevat het racistische elementen. Met name de figuur van Zwarte Piet. Hoogstwaarschijnlijk gaat achter de herkomst van Zwarte Piet geen racistisch gedachtegoed schuil, hoewel daar verschillende theorieën over bestaan. Feit is wel dat de knecht van Sint in de 19e eeuw de uiterlijke kenmerken kreeg van het stereotiepe, karikaturale beeld van Afrikanen: zwarte huid, kroeshaar, ringoorbellen, rode dikke lippen. Een beeld uit de koloniale tijd van toen dat een uiting was van de opvatting dat het ‘blanke ras’ superieur is aan het ‘zwarte ras’. Deze uiterlijke verschijning van Zwarte Piet is sindsdien nagenoeg onveranderd gebleven.

Daarnaast roept de rolverdeling tussen de blanke baas (Sint) en zijn zwarte onderdanen (de Pieten) onvermijdelijk associaties op aan het slavernijverleden. In de loop van de 20e eeuw kwam daar nog bij dat de zich vaak dom gedragende Pieten met een Surinaams accent begonnen te spreken. Dit stimuleert een negatieve beeldvorming over bepaalde bevolkingsgroepen.

Deze racistische elementen leiden ertoe dat veel Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst, maar ook anderen die zich hiervan bewust zijn, zich onprettig voelen bij de viering van Sinterklaas. Wat voor velen een jaarlijks hoogtepunt is, is voor anderen juist een jaarlijks dieptepunt. Ook buiten Nederland, in Amerika bijvoorbeeld, reageren mensen met verbazing en afschuw op het feit dat één van de belangrijkste tradities in Nederland draait om een blanke man en zijn zwarte knechten. 

Tradities en aanpassingen

Of Zwarte Piet moet worden afgeschaft? Nee. Maar wel kan hij worden aangepast.

Velen in Nederland staan zeer afwijzend tegenover een aanpassing in het Sinterklaasfeest. Logisch ook. Tradities vormen voor mensen een terugkerend hoogtepunt en zijn vaak een wezenlijk onderdeel van hun identiteit. Maar dat is geen reden om de ogen gesloten te houden voor de racistische elementen in het feest.’

 www.art1.nl/artikel/7217-Standpunt_Art1_over_Zwarte_Piet

-A +A