Jong geleerd oud gedaan

Op dinsdag 22 maart zijn voorlichters van het MDRA richting Uithoorn vertrokken om aan vier groepen 8 een gastles over discriminatie te geven. Deze groepen zitten in nieuwbouwwijk 'De Legmeer' op basisschool De Kwikstaart (3) en De Toermalijn (1), die beiden vallen onder De Brede School.

Op speelse wijze werd het begrip vooroordelen besproken. De leerlingen mochten raden of de gastdocent een bruine band karate heeft, graag boeken leest of liever kampeert. "U bent te aardig voor een vechtsport", was één van de reacties. Door te vragen hoe zij hun keuze hadden gemaakt, werd het voor de leerlingen duidelijk hoe zij aan hun mening komen. Iedereen heeft een mening en dus ook vooroordelen. Daar is niets mis mee. Wees er alleen bewust van en denk goed na voordat je er iets mee doet.

De meest voorkomende vormen van discriminatie werden toegelicht aan de hand van posters. Sommige leerlingen waren verbaasd over het verhaal van Robbert."Dat is toch geen discriminatie!?" De bibliotheek heeft niet expres een drempel neergelegd maar het effect blijft hetzelfde, namelijk dat een rolstoelgebruiker niet zelfstandig naar binnen kan. Ook dat kan discriminatie zijn.

 

Op de vraag of de leerlingen zelf wel eens discriminatie hebben meegemaakt, kwamen verschillende voorbeelden. Zo werd ook een bekladding met een hakenkruis genoemd. Genodigde Claudette Tibboel, ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Uithoorn, haakte hier meteen op in door toe te lichten hoe de gemeente omgaat met dergelijke bekladdingen (binnen 24 uur verwijderd). Als een burger dit signaleert, kan dus altijd de gemeente worden gebeld. Leerlingen waren ook dapper genoeg om hun persoonlijke verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over pesterijen tegen een broertje die in een rolstoel zit.

De groepen hadden een duidelijke afkeer van discriminatie. Op zeer creatieve wijze gaven zij hieraan invulling op de muurkrant. Zij maakten strips, graffiti, gedichten of een poster.

 

Gedicht geschreven door Ella:

Waarom bestaat discriminatie en waarom schelden mensen uit

alleen maar door hun huidskleur dat je iemand buitensluit

De gevolgen ervan zijn meestal niet zo fijn

maar meestal zal er iemand bij zijn

Wat ik beloof,

ik zal niemand buitensluiten vanwege zijn geloof.

-A +A