Kamer: homo's mogen bloed doneren

De Tweede Kamer heeft een motie van D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra aangenomen, waarin wordt gesteld dat het voor homo's mogelijk moet worden om bloed te kunnen doneren.

Dijkstra is blij dat haar motie - mede ingediend door Ahmed Marchouch (PvdA) en Ineke van Gent (GroenLinks) - is aangenomen. Eerder deed premier Mark Rutte uitspraken tijdens het Vragenuur dat onder dit kabinet homoseksuelen bloed mogen doneren. Maar dat was tot dusver niet het geval. Daarom diende Dijkstra een motie in om de premier aan zijn woord te houden, die werd dinsdag aangenomen in de Tweede Kamer. De motie verzoekt de regering met bloedbank Sanquin de regels rondom bloeddonatie zodanig te wijzigen dat seksueel risicogedrag als criterium voor donatie wordt ingesteld. Dijkstra: “Het als man seksueel contact hebben met een andere man mag niet langer leiden tot levenslange uitsluiting van het bloeddonorschap. D66 vindt dat seksueel risicogedrag het criterium moet zijn, niet geaardheid.” Momenteel mogen homoseksuele mannen in Nederland geen bloed geven. In landen als Zweden, Italië en Spanje mogen homo’s die geen risicovolle contacten hebben gehad wel bloed doneren. Daar heeft dit niet geleid tot een verhoogd risico voor de veiligheid van de bloedvoorziening. Dijkstra: “D66 kijkt niet naar de groep, maar naar het individu. De huidige regels sluiten ook mannen uit die al 30 jaar een monogaam seksleven hebben. Terwijl hetero’s die veel seksuele contacten hebben niet worden uitgesloten van bloeddonatie."

Het is nu afwachten wat het kabinet zal doen met de aangenomen motie. COC Nederland spreekt van een doorbraak. ‘Hiermee komt een einde aan de onnodige discriminatie van homomannen bij bloeddonatie’, reageert voorzitter Vera Bergkamp. ‘Veiligheid dient bij bloeddonatie voorop te staan. Dat bereik je niet door homomannen uit te sluiten, maar door mensen – hetero’s en homo’s – uit te sluiten die onveilige seks hebben.’ 

Sanquin heeft in een eerste reactie laten weten het advies van de Raad van Europa af te wachten voordat er überhaupt wordt nagedacht over de homomotie die de Tweede Kamer dinsdag aannam.

-A +A