Kinderen worden geweerd in de supermarkt

Mijn dochter van 10 jaar ging naar de supermarkt om een croissantje te kopen. Zij was onderweg naar school en had haar schooltas (gesloten) schuin over haar schouders hangen en met geld in haar hand. Bij de ingang van de supermarkt verzocht een medewerker haar tas achter te laten bij de balie, omdat zij niet met een tas de winkel in mocht. Zij heeft vervolgens haar tas afgegeven aan een klasgenootje die in de hal op haar stond te wachten en is een croissantje gaan halen. Later heb ik het verhaal aangehoord van mijn dochter en heb ik de medewerker om uitleg gevraagd. Dit omdat ik ook andere kinderen de winkel in zag lopen met een schooltas. De medewerker gaf aan dat het voor alle kinderen (tot 12 jaar) verboden is om met hun tas om de supermarkt in te gaan. Tijdens dit gesprek liepen er twee blonde jongens de winkel in met hun schooltas en ik vroeg de medewerker hoe het daarmee zat. De medewerker gaf aan deze jongens niet gezien te hebben.

Een aantal weken later werd mijn dochter op dezelfde manier door twee medewerkers van de supermarkt gesommeerd om haar tas af te geven bij de balie voordat ze de winkel inging. Gelukkig kwam ik achter mijn dochter de supermarkt in gelopen en heb zelf gehoord met welke toon mijn dochter gesommeerd werd haar tas achter te laten. Ik accepteerde het niet, heb toen beide medewerkers aangesproken op hun handelswijze. Ik woon al 18 jaar in deze buurt en haal vanaf de opening van deze supermarkt er mijn boodschappen en heb dit nog niet eerder meegemaakt. Dezelfde middag heb ik om een gesprek met de bedrijfsleider gevraagd. Hij verontschuldigde zich voor het incident en gaf aan dit te zullen bespreken en beloofde dat het niet meer zou gebeuren.

En een aantal weken later gebeurde het weer. Hierna heb ik een melding bij het MDRA gedaan. Ik ben bijzonder blij dat mijn klacht serieus is genomen. Het MDRA heeft een brief naar de supermarkt verstuurd, waarna een klachtbehandelaar van het MDRA is uitgenodigd voor een gesprek in het betreffende filiaal. Wij zijn met elkaar in gesprek gegaan en de bedrijfsleider beloofde mij dat mijn dochter altijd de winkel weer kan bezoeken, dus ook met een schooltas. Het beleid van de supermarkt  is namelijk dat iedereen, ongeacht leeftijd en afkomst, bij de supermarkt boodschappen kan doen. Het MDRA heeft mij en de kinderen hierin enorm ondersteund, door direct en adequaat te reageren op mijn melding en heeft meteen actie ondernomen.

Iedere Nederlandse in het bijzonder Amsterdamse burger moet weten dat het altijd de moeite waard om discriminatie in welke vorm dan ook, bij het MDRA aan te geven en dat het altijd de moeite waard is te proberen je recht te halen. Alle inwoners van dit land hebben het recht om rechtvaardig en gelijkwaardig behandeld te worden. Het was mijn plicht om op te komen voor het onrecht dat volwassenen deze kinderen hebben aangedaan.

Mevrouw P.

-A +A