Mooie afsluiting Respect Estafette

In de maanden maart, april en mei schreven 48 leerlingen van de klassen 2A en 2C van het Wellantcollege Westplas mavo in Aalsmeer brieven met penvrienden die vanwege hun godsdienst, handicap, ziekte, huidskleur, seksuele gerichtheid of geslacht te maken hebben gehad met vooroordelen en/of discriminatie.

Veel leerlingen vonden het erg spannend en soms lastig om brieven te schrijven met iemand die je helemaal niet kent. In de laatste brief lees je echter vaak dat de leerlingen het jammer vinden dat het project alweer afgelopen is. De leerlingen schreven in totaal drie brieven aan hun penvriend, de penvrienden schreven twee keer een brief terug. De briefwisselingen leveren persoonlijke, ontroerende, grappige en  leerzame teksten op.

Uit alle briefwisselingen zijn de mooiste stukken geselecteerd voor een bloemlezing. Onderaan dit bericht kunt u de bloemlezing bekijken.

Naast de briefwisseling maakten de leerlingen ook filmpjes rond de thema's respect en tolerantie. Onder begeleiding van filmmaker Huib Schoonhoven bedachten de leerlingen een script en speelden dit voor de camera. Huib monteerde er vervolgens flitsende clips van. Bekijk de filmpjes hier.  

Slotles

Vrijdag 15 juni werd het project afgesloten met een gezamenlijke en spannende slotles. Spannend, omdat enkele penvrienden bij deze les aanwezig waren en de leerlingen en de penvrienden elkaar voor het eerst 'in het echt' ontmoetten, omdat de filmpjes voor het eerst werden bekeken en natuurlijk omdat de jury bekend maakte wie er in de prijzen zijn gevallen.

Aan de hand van quotes uit de brieven vertelden de aanwezige penvrienden over hun persoonlijke ervaringen. Dit maakte zichtbaar indruk op de leerlingen. Bij het kijken van de filmpjes was er natuurlijk een hoop gegiechel, maar echt spannend werd het toch wel toen de jury de prijzen bekend ging maken.

 De jury deelde prijzen uit voor de mooiste briefwisselingen en het beste filmpje. De jury bestond uit regiodirecteur van het Wellantcollege de heer Marien Verhulst, beleidsmedewerker van de gemeente Aalsmeer de heer Marc Hillebrink en mevrouw Lenneke Heijjer, teamleider bij de Binding. Roxanna, 1ste prijsNa een uitgebreid juryoverleg beloonden zij de briefwisseling tussen Roxanna (zie foto) en penvriend Marijn met de eerste prijs. De tweede prijs is voor Nancy en penvriend Márika, de derde prijs voor Yvonne en penvriend Joris. Volgens de jury werd het beste filmpje gemaakt door Jade, Roli, Julie, Jill, Danny en Kylie. Zij maakten een filmpje dat bestaat uit drie  scènes, waarin ze in de laatste scène ook goed laten zien wat de gevolgen van discriminatie kunnen zijn. Met name over deze scène was de jury enthousiast.

Onder het genot van limonade en koek werd er door de leerlingen en de penvrienden nog nagepraat en nieuwsgierig door het boekje gebladerd. De sfeer was super en er zijn mooie contacten gelegd  tussen de leerlingen en de penvrienden. Een bijzondere afsluiting van dit mooie project.

Bijlage(n): 
-A +A