OBS Samen Een in Aalsmeer opnieuw aan de beurt

Al sinds 2009 komt het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam bij OBS Samen Een in Aalsmeer met een les met de vooroordelenkoffer en een les over discriminatie. Gisteren zijn de leerlingen van groepen 7/8 en 8 aan de slag gegaan met de vooroordelenkoffer. Spelenderwijs leren de leerlingen meer over de onderwerpen beeldvorming, vooroordelen, pesten en discriminatie.

Bij de introductie krijgen de leerlingen naast een uitleg over de werking van de koffer ook een test voorgelegd om te kijken of zij vooroordelen hebben. De trainster van het Meldpunt legt hen vragen voor die gaan over de trainster zelf zoals haar favoriete sport, hobby en privéleven. Verschillende leerlingen dachten een trouwring bij de trainster te hebben gezien. Een opmerkzame jongen had gelet op het taalgebruik van de trainster. Door het woord ‘centjes’ vermoedde hij dat de trainster veel met kinderen omging en waarschijnlijk wel moeder zou zijn. Toen de trainster aangaf vier kinderen te hebben, reageerde één van de leerlingen verbaasd. Hij legde uit dat hij dan een dikkere of vollere vrouw had verwacht. Door met de leerlingen in gesprek hierover te gaan, ervaren zij hoe snel zij op basis van iemands uiterlijk en gedrag een oordeel geven en dat ze er ook wel eens naast kunnen zitten met hun mening.

Groep 8 vooroordelenkofferTijdens de route van kaarten die de leerlingen volgen en de opdrachten die zij maken worden zij opnieuw geconfronteerd met hun eigen vooroordelen. Doordat zij als koppel aan de slag gaan ervaren zij ook dat wat voor de één gewoon is voor de ander vreemd kan zijn. Varkensvlees eten of vertellen dat er een paard op een dak kan rijden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In deze les doen de leerlingen voldoende basiskennis op over de onderwerpen beeldvorming, vooroordelen, pesten en discriminatie. Deze kennis passen zij vervolgens toe in de vervolgles over discriminatie wanneer zij aan de slag gaan met de praktijkvoorbeelden van het Meldpunt. Zo komt het onderwerp discriminatie nog dichter bij hun belevingswereld. Hierdoor leren zij discriminatie in hun eigen omgeving herkennen en weten ze hoe zij erop kunnen reageren. 

-A +A