OBS Twiske uit Noord doet mee aan discriminatie-tour

Twiske groep 8Groep 8 van basisschool Twiske uit Amsterdam Noord heeft vandaag onder begeleiding van eigen docenten en medewerkers van het MDRA de discriminatie-tour gelopen.

Vooraf bespraken medewerkers van het MDRA aan de hand van posters hoe breed en divers eigenlijk discriminatie is. Ook de binnenstad van Amsterdam heeft plekken waar deze diversiteit is terug te vinden zoals bij het jongensweeshuis en bij de plaquette ter herinnering aan het eerste homo-huwelijk. Tijdens de tour werden fragmenten uit de geschiedenis over de thema's racisme, antisemitisme, discriminatie op grond van godsdienst en seksuele gerichtheid aangehaald. Met de vragenlijst werden de 24 leerlingen uitgedaagd hierover na te denken. De open opdrachten, zoals het interview op de markt, maakte de tour extra spannend.

Bijzondere voorbeelden kwamen door de interviews naar voren. Zo vertelde een toerist aan de leerlingen dat zij in Amerika in een Indianenreservaat woont en dat zij merkt dat blanken die aan de rand van dit reservaat wonen vaak gediscrimineerd worden. Tijdens een ander interview vertelde een man over een vriend die bij het stappen werd geweigerd vermoedelijk vanwege zijn uiterlijk. Hij is namelijk een grote sterke man geboren in de Ivoorkust. De rest van de groep, autochtone mannen, mocht wel naar binnen. Als protest besloot de hele groep weg te blijven. 

Leslokaal Hollandsche SchouwburgBij de Hollandse Schouwburg kwamen de groepen samen in het leslokaal om de resultaten van de tour te bespreken. De leerlingen van Twiske wisten veel te vertellen, bijvoorbeeld over de Kristallnacht en over de beeldenstorm. De groep was zeer betrokken en enthousiast.

Intresse in deze tour? Neem vrijblijvend contact met ons op.

-A +A