Rondje Aalsmeer

Afgelopen dinsdag werd het MDRA op PCBS De Brug in Aalsmeer enthousiast ontvangen door leerkracht Jaap van der Meer van groep 8. De Brug is sinds augustus 2008 onderdeel geworden van Brede School Nieuw Oosteinde en is gevestigd in gebouw Mikado waar onder meer twee andere basisscholen, een mediatheek en de kinderopvang samen komen.

Groep 8 De Brug

Ondanks de grootschaligheid is in de klas nog een intieme sfeer aanwezig en opvallend veel persoonlijke aandacht. De leerlingen deden enthousiast mee en waren zeer nieuwsgierig naar de verhalen van de meegebrachte posters. Uiteraard werd er geraden en ontstond er een discussie of de man op de poster vanwege zijn blauwe sjaaltje nu wel of niet homo is. De discussie kreeg een onverwachte wending toen één van de leerlingen besloot dat deze man zwerver moest zijn omdat er een metro op de achtergrond staat. Gilian moest toegeven dat zijn mening gebaseerd is op een vooroordeel, waarschijnlijk omdat hij zelf niet in de grote stad woont.

Tijdens het woordenweb ontstond een ware competitie waarbij Thirza de meeste woorden wist te bedenken. Maar liefst 58! Een hele prestatie voor de beperkte tijd die voor de oefening geldt. Naast een flinke hoeveelheid redenen (homo, huidskleur, anorexia, lilliputter) moesten de leerlingen ook antwoord geven op de vraag hoe gediscrimineerd wordt. Schelden, vechten maar ook pesten werd genoemd. Eén van de leerlingen vond het zo frapant dat je met pesten ook kan discrimineren dat zij besloot in de creatieve opdracht hier iets mee te doen. Zij bedacht de volgende slogan: "Discrimineer en pest niet, het geeft heel veel verdriet". De leerlingen hadden de muurkrant net niet op tijd af maar krijgen daar 's middags nog de gelegenheid voor. De eerste resultaten beloofden veel goeds!

Na een bezoek aan Nieuw Oosteinde was ook het centrum van Aalsmeer aan de beurt. 's Middags ging het MDRA op bezoek bij leerkracht Micha Hoogewoud van groep 8, OBS Samen Een. In 2009 bezochten de voorlichters al Samen Een en gaven toen een voorlichting aan groep 7 en 8. Daarom was de school dit jaar weer aan de beurt. Groep 8 OBS Samen EenGroep 8 is een betrokken groep leerlingen die graag hun ideeën over vooroordelen en discriminatie wilden delen. Zij waren benieuwd naar de verhalen van de slachtoffers die zich bij het MDRA hadden gemeld en verbaasd over de diversiteit van discriminatie.  

Deze middag werd ook het programma met daarin de beeldvormingstest, placemat met het woordenweb en de muurkrant uitgevoerd. De invulling werd echter bepaald door de leerlingen en werd daardoor anders dan bij De Brug. Bij het bespreken van vooroordelen werd bijvoorbeeld genoemd hoe zij zouden omgaan met een persoon die eruit ziet als een gothic. En bij het woordenweb werden in de klas veel meer antwoorden gegeven over de redenen van discriminatie maar bleef de kolom 'gevolg' leeg. Bij het bekijken van de placements bleek echter dat de leerlingen hier wel hadden bij stil gestaan (niet leuk, aanklacht, trauma) maar het niet nodig vonden om dit op het bord terug te zien. De leerlingen vertelden indrukkende persoonlijke ervaringen met discriminatie. Zo gaf Pepijn het voorbeeld van een recent familiefeest waarbij de ober expliciet gevraagd had of zijn neefje en nichtjes (met een donkere huidskleur) niet aan de raamzijde wilden plaatsnemen. De familie kon gissen naar de reden maar ieder wist voor zichzelf dat de ober het een slechte reclame vond voor zijn restaurant.

Bij het maken van de muurkrant kozen opvallend veel leerlingen voor het schrijven van een gedicht. Zo schreef Puck:

"Discriminatie is niet goed

Men blijft schelden tot je bloed

De persoon die het slecht doet,

beseft niet wat het met je doet,

Dus stop direct met de goede moed

Mensen zijn nou eenmaal eb en vloed"

Muurkrant OBS Samen Een

-A +A