Strafzaak tegen Geert Wilders ‘minder Marokkanen’ van start

Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart 2014 zei Wilders dat Den Haag ‘een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen’ zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde ‘minder, minder, minder’. Duizenden mensen deden daarna aangifte tegen Wilders bij de politie of een melding bij een antidiscriminatiebureau.

De rechtbank Den Haag behandelt de strafzaak van Geert Wilders omdat het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag eind 2014 over ging tot zijn vervolging. Het OM vervolgt Wilders op verdenking van het zich beledigend uitlaten over een groep mensen op grond van hun ras en aanzetten tot discriminatie van en haat tegen mensen.

De rechtbank houdt op 18 maart 2016 de eerste openbare zittingsdag. Dit is een zogenoemde regiezitting waarbij de rechtbank de stand van zaken in het vooronderzoek, uitgevoerd door  de rechter-commissaris, bespreekt met het OM en de verdediging van  Wilders. Tijdens de regiezitting wordt ook de verdere planning van de zaak besproken.

De rechtbank heeft in overleg met het OM en de verdediging van Wilders een aantal data vastgesteld voor de verdere behandeling van de strafzaak. Donderdag 26 mei 2016 is beschikbaar voor het eventueel voeren van zogenoemde preliminaire verweren. Dat zijn verweren die aan de orde gesteld kunnen worden voordat een strafzaak inhoudelijk wordt behandeld. Deze verweren kunnen onder andere betrekking hebben op de vraag of het OM terecht tot vervolging is overgegaan. Indien de rechtbank een dergelijk verweer honoreert, is het mogelijk dat de rechtszaak daarmee ten einde is. Een inhoudelijke behandeling van de strafzaak blijft dan achterwege.

Vanaf 31 oktober 2016 kan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak plaatsvinden. Hiervoor zijn 3 weken beschikbaar.

Nadere informatie over de strafzaak is te vinden via deze link: https://www.rechtspraak.nl/Uitspraken-en-nieuws/Bekende-rechtszaken/Strafzaak-Wilders/Paginas/default.aspx#04fd9f67-8108-4d6b-a529-6bd6d0ed6aaa3

-A +A