Update zaak Sylvana Simons

Via diverse media zijn er de afgelopen tijd berichten verschenen over de aanpak van het Openbaar Ministerie naar aanleiding van de aangiften over discriminerende uitlatingen richting Sylvana Simons en over het filmpje waarin zij is gefotoshopt.

Het MDRA geeft u hierbij graag een update over de laatste ontwikkelingen:

Uitlatingen social media
Het OM heeft besloten meer dan tien personen te vervolgen wegens uitlatingen die ze hebben gedaan op social media over Sylvana Simons. Het OM verdenkt de personen van belediging, bedreiging dan wel discriminatie.

Na beoordeling van het dossier dat door de politie is opgesteld, is het OM tot de conclusie gekomen dat ten minste tien personen strafbaar hebben gehandeld. De personen die de ernstigste uitlatingen hebben gedaan zullen worden gedagvaard voor de rechter. Andere zaken zullen op een andere wijze worden afgedaan, zoals een geldboete of een taakstraf.

(Bron: Openbaar Ministerie)

Het filmpje
De man die door de politie op verdenking van bedreiging was aangehouden, heeft een volledig bekennende verklaring afgelegd. De man heeft in zijn verhoor verklaard het filmpje - waarin in verschillende poses het hoofd van Sylvana Simons was gefotoshopt - te hebben gemaakt en te hebben gepubliceerd. Hij heeft daarbij geen hulp van anderen gehad.

De 37-jarige man uit Kudelstaart had zichzelf bij de politie gemeld nadat het Openbaar Ministerie de avond tevoren had aangekondigd een onderzoek te starten naar de maker van het filmpje. De politie heeft de woning van de man doorzocht en zijn computer in beslag genomen.

Het OM zal de man vervolgen voor bedreiging en hem dagvaarden voor de rechter. Er is op dit moment nog geen zittingsdatum bekend. Hij is gisteravond na het bekennende verhoor door de officier van justitie heengezonden omdat er geen gronden zijn om hem langer vast te houden.

(Bron: Openbaar Ministerie

Het MDRA heeft over beide zaken diverse meldingen ontvangen. Wij registeren de meldingen en koppelen de aantallen geanonimiseerd terug aan de gemeente, de politie, het OM en indien wenselijk aan de pers.Het aantal meldingen en ook de inhoud van de meldingen is voor de gemeente Amsterdam, de politie en het OM een graadmeter om de maatschappelijke onrust en verontwaardiging onder Amsterdammers te peilen. 

-A +A