Wilders schuldig aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie

Op 9 december 2016 heeft de rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan over de 'minder Marokkanen'-uitspraak van PVV-leider Geert Wilders van 19 maart 2014. De rechtbank is van oordeel dat Wilders zich met deze uitspraak schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Het Openbaar Ministerie eiste een geldboete van €5000,-, maar daar is de rechtbank niet in mee gegaan. De rechtbank is van oordeel dat Wilders met deze veroordeling voldoende wordt gestraft. 

In 2014 ontving het MDRA 1203 meldingen over deze uitspraak van Wilders. Landelijk werden er ruim 5000 aangiften tegen Wilders verwerkt. Een aantal aangevers heeft zich als benadeelden gevoegd in het strafproces en een schadevergoeding geëist. Deze schadevergoedingen zijn niet toegekend, omdat de rechtbank oordeelt dat Wilders hen niet persoonlijk heeft aangesproken. 

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Wilders, liet na afloop van de zitting in een persbericht weten dat Wilders beroep zal aantekenen tegen de uitspraak van de rechtbank.

Via de website van het OM kun je meer informatie over het strafproces terug vinden: https://www.om.nl/onderwerpen/zaak-wilders/

De uitspraak kun je lezen via: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2016:15014

-A +A