In 2020 hebben de antidiscriminatievoorzieningen 2.540 discriminatiemeldingen behandeld van inwoners van de G4-gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De gemeentelijke beleidsmedewerkers van de G4 hebben besloten meer met elkaar op te trekken als het gaat om inclusief en antidiscriminatiebeleid. De antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) werken al meer samen wat de integrale aanpak nog meer zal versterken. De G4 factsheet is daar een eerste zichtbare uiting van.
Iedere gemeente in Nederland is verplicht om een meldloket in te richten voor discriminatie. In veel gemeenten is dat een regionale ADV. Maar niet altijd, gemeentelijke ADV’s bestaan ook. In de vier grote gemeenten is het als volgt geregeld. Inwoners van Amsterdam kunnen met hun discriminatiemelding terecht bij Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). In Den Haag neemt Den Haag Meldt deze taak voor hun rekening. Rotterdammers kunnen zich wenden tot RADAR. In Utrecht staat Art.1 Midden Nederland klaar.
Deze vier grote gemeenten hebben op beleidsniveau besloten om onderling meer te gaan samenwerken. Het is niet meer dan logisch dat de ADV’s dus ook onderling meer samen optrekken. Daarom is er voor het eerst een gezamenlijke publicatie naar buiten gebracht: de G4 Factsheet.
In de G4 Factsheet blikken de ADV-directeuren terug op het jaar 2020. Welke ontwikkelingen waren relevant? Welke invloed hadden het anti-Aziatische carnavalslied, de pandemie en de Black Lives Matter-beweging? En wat ligt er in de nabije toekomst? Ook is er een overzicht van de discriminatiemeldingen die in 2020 zijn gedaan door inwoners van de G4-gemeenten.
Klik hier om de factsheet te bekijken.