Onze cliënt is hiv-patiënt en nam contact op met het MDRA nadat hij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV-verzekering) wilde aanvragen, maar werd afgewezen omdat hij hiv heeft. Hij voelt zich enorm gediscrimineerd. Het MDRA schrijft de verzekeraar aan. Omdat de reactie van de verzekeraar onvoldoende uitleg biedt, dient het MDRA namens de melder een verzoekschrift in bij het CRM.
Gisteravond kwam het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens naar buiten: er is geen sprake van discriminatie. Het MDRA, evenals onze cliënt, zijn erg teleurgesteld over het oordeel. In de woorden van onze cliënt: „Ik heb het allemaal meegemaakt: van mensen die sterven omdat er niet genoeg medicijnen zijn, tot aan een gevoel van onoverwinnelijkheid omdat ik door medicijnen nu een gewoon leven leidt. Deze zaak bracht mij weer twintig jaar terug.”
Het oordeel van het College bevat een aanbeveling waarin wordt erkend dat ‘de onmogelijkheid om bepaalde verzekeringen af te sluiten bijdraagt aan het stigma van mensen die hiv-positief zijn.’ Het College roept alle zorgverzekeraars op om onderzoek te doen naar het arbeidsongeschiktheidsrisico van personen met een hiv-infectie om zo ‘bij te dragen aan een zo voortvarend mogelijke uitbanning van de nu nog bestaande ongelijke behandeling van mensen die hiv-positief zijn.’
Ondanks de grote teleurstelling over het oordeel is het belangrijk om dit soort zaken te blijven aankaarten. De eerste stappen op weg naar het stoppen van ongelijke behandeling van mensen met hiv zijn gezet. Wij willen onze cliënt bedanken voor zijn vertrouwen in ons.
Okuyun Burada het NRC-artikel over deze zaak en bekijk het volledige oordeel van het College voor de Rechten van de Mens Burada.