Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H. Wil je langskomen, maak je dan even een afspraak? Ons telefoonnummer is nog hetzelfde: 020-638 55 51.

Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H.

Anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme is in Nederland systematisch onderbelicht

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam lanceert haar onderzoek “Uit de schaduw: anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme”.

Op straat krijg ik vaak te maken met racistische opmerkingen. Mensen roepen dingen zoals ni hao, babi pangang en sambal bij… In het restaurant gebeurt het regelmatig dat mensen binnenkomen en ‘grappen’ maken over het bestellen van hondenvlees.”

Het onderzoek “Uit de schaduw: anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme” dat vandaag door het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) wordt gepubliceerd bevat een gedetailleerd overzicht aangaande de aard en omvang van anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme tussen 2018 en 2022 binnen de regio Amsterdam. Hieruit blijkt dat anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme een wijdverspreid probleem is waar niet adequaat op wordt gereageerd en vaak geen onderdeel is van het algemeen racismedebat. Daarnaast richt dit onderzoek zich op de diverse factoren die van invloed zijn op de meldingsbereidheid van Oost- en Zuidoost-Aziatische gemeenschappen.

De onderbelichting van anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme

Anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme wordt op grote schaal ontkend of geminimaliseerd en het nemen van verantwoordelijkheid ter bestrijding van deze vorm van racisme wordt vermeden. Ondanks dat de zichtbaarheid van anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme sinds het begin van de coronapandemie is toegenomen, blijft de bewustwording in de maatschappij ontbreken. Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen hebben, tot op heden, op een dagelijkse basis, te maken met verschillende vormen van racisme. Daarnaast is er weinig bekend over de aard en omvang van anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme wat vaak voortvloeit uit het heersende beeld dat deze gemeenschappen ‘goed’ zijn geïntegreerd in de Nederlandse samenleving.

Het melden van anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme

Het onderzoek toont, onder andere, aan dat slachtoffers van anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme zich vaak moreel verantwoordelijk voelen om hun ervaringen te melden. Dit komt voort uit een gevoel van vergelding en rechtvaardigheid, waarbij bewustwording belangrijker wordt geacht dan het bestraffen van de dader. Ook beïnvloed de ernst van het incident de meldingsbereidheid van anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme. Daarnaast kunnen de tijd en moeite die het kost om een melding te maken een belemmering vormen. Desondanks is er hoop! Dit onderzoek zet een tal van aanbevelingen uiteen voor antidiscriminatievoorzieningen evenals de gemeenten en belangenorganisaties om anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme de kop in te drukken en de meldingsbereidheid binnen deze gemeenschappen te verhogen. Kortom, dit onderzoek levert een bijdrage aan de bewustwording van anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme en dat dit niet (opnieuw) in de vergetelheid raakt.

Algemene informatie over het MDRA

Het MDRA (www.mdra.nl) is een onafhankelijke stichting met als doel het bestrijden en voorkomen van discriminatie en het beïnvloeden van maatschappelijke processen die daaraan ten grondslag liggen. De kerntaken zijn klachtenbehandeling, -bemiddeling en registratie, advisering, monitoring en onderzoek. Het MDRA werkt als wettelijke verplichte instelling voor alle inwoners van Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel en Weesp.

Via deze link is het rapport te downloaden.

[responsivevoice_button voice="Hollandalı Erkek" buttontext="Bu sayfayı dinleyin"]