Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H. Wil je langskomen, maak je dan even een afspraak? Ons telefoonnummer is nog hetzelfde: 020-638 55 51.

Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H.

Havaalanı kontrollerinde etnik profilleme

Ben je gecontroleerd op een luchthaven? Denk je dat het te maken had met je huidskleur of afkomst? Dan willen we graag in contact komen met jou. Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam is één van de antidiscriminatievoorzieningen die actief gaat onderzoeken wat mensen meemaken tijdens grenscontroles op luchthavens. Onze klachtbehandelaars zijn er voor jou. Ze bieden een luisterend oor en kunnen ondersteuning bieden bij het voeren van een klachtenprocedure. Je meldingen doorgeven kan online via het formulier etnisch profileren (radar.nl of melddiscriminatie.nu) , of bel het gratis nummer 0800-1237. Onze medewerkers zijn aanwezig tijdens kantooruren.

Grenscontroles

Wie reist via een Nederlandse luchthaven kan worden gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee. Bij deze grenscontroles wordt mede geselecteerd op uiterlijk voorkomen, huidskleur of afkomst (etniciteit). Bovendien werkt de Koninklijke Marechaussee met risicoprofielen waarin etniciteit voorkomt. Mannen die snel lopen, goed gekleed zijn en die er “niet-Nederlands” uitzien, zouden bijvoorbeeld een extra risico vormen.

Etnisch profileren

Dit noemen we etnisch profileren. Het is een vorm van discriminatie die in strijd is met de mensenrechten en het Nederlands recht. Etnisch profileren is schadelijk voor de mensen die het treft, draagt bij aan stigmatisering van etnische minderheden, tast het vertrouwen in de overheid aan en blijkt niet effectief bij de bestrijding van criminaliteit.

Rechtszaak tegen Nederlandse staat

Amnesty International, Control Alt Delete en antidiscriminatiebureau RADAR dringen al jaren aan op maatregelen tegen etnisch profileren. Samen met twee individuele burgers en met hulp van het Public Interest Litigation Project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, spannen ze een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat. Ze vragen de rechter een grens te
trekken en etnisch profileren te verbieden.

[responsivevoice_button voice="Hollandalı Erkek" buttontext="Bu sayfayı dinleyin"]