Uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat LHBTQIA personen in 2023 significant vaker slachtoffer waren van geweld en andere vormen van criminaliteit dan de rest van de Nederlandse bevolking. Waar 10 procent van de LHBTQIA gemeenschap slachtoffer werd van geweld, gold dit voor 6 procent van de niet-LHBTQIA bevolking. De verschillen zijn nog groter bij specifieke vormen van criminaliteit, zoals seksuele delicten.
Hoog risico voor non-binaire personen
Personen met een non-binaire of genderqueer identiteit lopen het hoogste risico: bijna een kwart (24 procent) van hen was slachtoffer van geweld in 2023. Ook bi-plus vrouwen en homoseksuele mannen werden vaker slachtoffer, met respectievelijk 13 en 10 procent. Deze cijfers onderstrepen de kwetsbaarheid van specifieke groepen binnen de LHBTQIA gemeenschap.
Oververtegenwoordigd bij traditionele criminaliteit
Uit de Veiligheidsmonitor 2023 blijkt dat LHBTQIA personen ook vaker slachtoffer zijn van traditionele criminaliteit, zoals geweld, vermogensdelicten en vernielingen. In totaal gaf 25 procent van de LHBTQIA personen van 15 jaar en ouder aan slachtoffer te zijn geweest van een van deze vormen van criminaliteit, tegenover 19 procent van de niet-LHBTQIA bevolking. Bij geweldsdelicten, waaronder mishandeling, bedreiging en seksuele delicten, is het verschil het grootst. LHBTQIA personen werden bijvoorbeeld twee keer zo vaak slachtoffer van seksueel geweld.
Zwaardere gevolgen voor LHBTQIA slachtoffers
De impact van criminaliteit blijkt vaak groter voor LHBTQIA slachtoffers. Bijna een derde (32 procent) ervoer emotionele, financiële of lichamelijke gevolgen, tegenover 25 procent van de niet-LHBTQIA slachtoffers. Vooral de emotionele impact is groot: 26 procent van de LHBTQIA slachtoffers gaf aan hier last van te hebben, vergeleken met 20 procent van de niet-LHBTQIA slachtoffers.
Onveiligheidsgevoelens nemen toe
Daarnaast voelen LHBTQIA personen zich vaker onveilig. Maar liefst 42 procent gaf aan zich in het algemeen weleens onveilig te voelen, en 18 procent ervoer dit gevoel in hun eigen buurt. Ter vergelijking: bij de rest van de bevolking liggen deze percentages op respectievelijk 34 en 14 procent. LHBTQIA personen zijn bovendien vaker bang om slachtoffer te worden en schatten de kans daarop hoger in dan niet-LHBTQIA personen.
Meld discriminatie en geweld
Deze cijfers maken duidelijk dat er meer aandacht en actie nodig is om de veiligheid en het welzijn van LHBTQIA personen te waarborgen. Discriminatie.nl Regio Amsterdam benadrukt dat het melden van incidenten cruciaal is. Alleen met uw melding kunnen wij een compleet beeld krijgen van de omvang van het probleem en samen werken aan oplossingen. Meldingen helpen ons ook om beleidsmakers en organisaties te informeren en gerichte acties op te zetten.
Voelt u zich onveilig, of bent u slachtoffer van discriminatie of geweld? Laat het ons weten. Samen kunnen we werken aan een inclusieve en veilige samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Uw melding doet ertoe.