Het internet is van en voor iedereen. Toch zijn online haat en discriminerende uitingen helaas nog dagelijkse realiteit. Daarom bundelen Discriminatie.nl Regio Amsterdam en Meld.onlinediscriminatie.nl (MOD) vanaf 2025 hun krachten in de aanpak van online discriminatie.
Discriminatie stopt niet bij de voordeur – en ook niet online. Steeds vaker verplaatst discriminatie zich naar social media, websites, chats en forums. Om deze digitale vormen van uitsluiting, haatzaaien en groepsbelediging beter aan te pakken, werken we intensiever samen met het landelijke meldpunt MOD.
Eén melding, twee routes
Bij MOD kun je eenvoudig meldingen doen van discriminerende online uitingen. Denk aan racistische opmerkingen in reacties onder nieuwsartikelen, memes met antisemitische of seksistische inhoud, of haatberichten gericht aan LHBTIQ+ personen. MOD beoordeelt of een melding mogelijk strafbaar is en onderneemt actie richting de betreffende platforms of hostingdiensten
Komt een melding binnen bij MOD, maar blijkt het beter thuis te horen in een lokale context – bijvoorbeeld als het gaat om een discriminerende uiting in een buurtgroep of lokale organisatie – dan wordt de melding met toestemming doorgestuurd naar ons, het regionale meldpunt Discriminatie.nl Regio Amsterdam. Daar pakken wij het verder op, in overleg met de melder.
Omgekeerd geldt hetzelfde: bij meldingen die bij DRA binnenkomen en puur online plaatsvinden (zonder lokale component), schakelen wij met MOD voor specialistische opvolging.
Waarom deze samenwerking nodig is
De meldingsbereidheid bij online discriminatie is nog laag. Slechts 3% van de mensen die discriminatie meemaakt, meldt dit bij een officiële instantie… Eén van de redenen is dat mensen niet weten waar ze moeten zijn. Door helder te communiceren en samen te werken, maken we melden eenvoudiger, sneller en effectiever.
Daarnaast delen wij met MOD kennis over trends en patronen in online haat. Zo vergroten we het inzicht in wat er speelt – zowel op lokaal als landelijk niveau – en kunnen we gerichter beleid en preventie ontwikkelen.
Wat gebeurt er met jouw melding?
Elke melding wordt zorgvuldig bekeken. Als een uiting mogelijk strafbaar is (zoals groepsbelediging of haatzaaien), vragen wij of MOD de betreffende beheerder of website om de uiting te verwijderen. Gebeurt dat niet, dan kan een aangifte bij het Openbaar Ministerie volgen.
Is een melding niet strafbaar, dan koppelen wij dat terug met uitleg – en adviseren we je eventueel over andere stappen die je kunt zetten.
💡 Je kunt altijd anoniem melden. Let op: bij anonieme meldingen is terugkoppeling niet mogelijk.
Samen maken we online ruimte veiliger
DRA blijft zichtbaar in de wijken, MOD op het web. Samen werken we aan één doel: een samenleving – offline én online – waarin iedereen zich veilig en gelijkwaardig kan uitspreken, zonder angst voor haat of discriminatie.
Kijk voor meer informatie over MOD op deze links:
https://www.onlinediscriminatie.nl
https://www.instagram.com/meld.onlinediscriminatie/
https://www.facebook.com/meld.onlinediscriminatie/
https://twitter.com/MODiscriminatie