Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H. Wil je langskomen, maak je dan even een afspraak? Ons telefoonnummer is nog hetzelfde: 020-638 55 51.

Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H.

HOORZITTING ARTIKEL 12 PROCEDURE INZAKE CORONA-LIED RADIO 10

Anti-Aziatisch racisme collectief alsnog gehoord

Bijna een jaar geleden zond Radio 10 een zogenaamd satirisch bedoeld lied uit met de tekst ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak inzake het radio 10 coronalied in juni ondanks de vele meldingen en aangiftes. Een collectief tegen anti-Aziatisch racisme krijgt n.a.v. de artikel 12 procedure aanstaande woensdag 20 januari 2021 alsnog de kans om bij het Gerechtshof in Amsterdam hun kant van het verhaal te vertellen en vervolging af te dwingen.

Gewraakt lied

Bijna een jaar geleden werden steeds meer Aziatische Nederlanders doelwit van ‘corona-grapjes’ en nam het anti-Aziatisch sentiment in Nederland razendsnel toe. Ondanks de Ellemeet C.S. motie dat zich specifiek uitspreekt tegen anti-Aziatische discriminatie omtrent COVID-19, zond Radio 10 begin februari vorig jaar een zogenaamd satirisch bedoeld lied uit. Tientallen meldingen en aangiftes volgden bij de politie evenals meer dan drieduizend klachten bij antidiscriminatievoorzieningen via de landelijke website van Disriminatie.nl. Ook ondertekenden meer dan 60.000 mensen de petitie ‘Wij zijn geen virussen’ als gevolg van dit lied.

Hoorzitting 20 januari 2021 om 10.30 uur

Het collectief startte afgelopen augustus een artikel 12 procedure nadat het Openbaar Ministerie deze zaak seponeerde. Het gerechtshof Amsterdam nodigt het collectief uit om woensdag 20 januari 2021 om 10.30 uur bij het Gerechtshof Amsterdam hun verhaal te doen. Het collectief dat bestaat uit Asian Raisins, Pan Asian Collective, Out & Abroad en de anti-discriminatievoorzieningen RADAR en Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam en de landelijke vereniging tegen discriminatie Discriminatie.nl.  Zij worden bijgestaan door hoogleraar Tom Zwart van het Cross Cultural Human Rights Centre. Morgen zal een klein comité aanwezig zijn. Wei-Lun Lam van Asian Raisins zal hierbij het woord voeren.

Blij met hoorzitting

“Wij zijn blij dat wij de kans krijgen om te laten horen dat dit lied ‘een grens’ overschrijdt die veel mensen gekwetst heeft. Dat niet elk grapje leuk is”, geeft Hui-Hui Pan van Pan Asian Collective aan. Wei-Lun Lam van Asian Raisins vervolgt. “Om die reden zijn we de ‘Het is maar een grapje’ maar #iklachniet campagne gestart om door middel van kunst bewustwording te creëren.” Onderdeel van deze gemeenschapscampagne is dat men door middel van illustraties en foto’s verhalen deelt over  de negatieve impact van zogenaamde grapjes.

[responsivevoice_button voice="Dutch Male" buttontext="Luister naar deze pagina"]