Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H. Wil je langskomen, maak je dan even een afspraak? Ons telefoonnummer is nog hetzelfde: 020-638 55 51.

Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H.

Intentieverklaring ‘discriminatievrije taximarkt Amsterdam’

Amsterdamse taxibranche neemt maatregelen tegen discriminatie.

De Amsterdamse taximarkt slaat de handen ineen met de gemeente en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) om alle vormen van discriminatie binnen de taximarkt tegen te gaan. Dit gebeurt naar aanleiding van een incident vorig jaar tijdens Pride Amsterdam, waarbij een taxichauffeur de Pride Ambassadeur Jennifer Hopelezz weigerde mee te nemen.

Vandaag, precies een maand voor Pride 2019, tekenen daarom alle Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s), Uber, ViaVan en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) samen met de gemeente en de MDRA de intentieverklaring ‘discriminatievrije taximarkt’.

Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer & Vervoer): “Amsterdam is een stad vol diversiteit. Dat maakt de stad kleurrijk, levendig en mooi. Maar dat vraagt ook dat we elkaar de ruimte geven en verschillen respecteren. Dat geldt ook voor de taximarkt in de stad. We willen dat iedereen die in Amsterdam in een taxi stapt zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. Voor discriminatie is geen plaats.”

In de verklaring staan de volgende drie maatregelen:

  1. De bij TTO’s en platforms aangesloten chauffeurs worden te allen tijde op discriminatie aangesproken en worden geholpen bij het voorkomen en bestrijden van discriminatie.
  2. Bij het signaleren van discriminatie worden passende maatregelen getroffen.
  3. De TTO’s, Uber en Viavan hebben ieder een persoon binnen hun organisatie aangewezen die de bewustwording onder de chauffeurs gaat vergroten.

Vorig jaar werd Jennifer Hopelezz geweigerd door een chauffeur van Taxi Centrale Schiphol (TCS).

Jennifer Hopelezz: “Dit was helaas geen geïsoleerd incident maar een dagelijkse realiteit voor drags, fetisjisten, transgenders en iedereen die opvalt, en dat veroorzaakt enorme woede in de LHBTQ+ gemeenschap. Ik ben blij dat dit uiteindelijk uitmondt in iets positiefs en hopelijk ervoor zorgt dat taxi’s in Amsterdam veilig zijn voor alle inwoners van deze stad.”

Gamis el Bouakili (directeur van taxibedrijf TCS): “Deze verklaring behelst waar wij voor staan en willen staan als organisatie. Het gaat in feite om het behandelen van mensen zoals je zelf ook behandeld wil worden. Dat ondertekenen we hier vandaag en die boodschap willen we uitdragen.”

[responsivevoice_button voice="Dutch Male" buttontext="Luister naar deze pagina"]