Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H. Wil je langskomen, maak je dan even een afspraak? Ons telefoonnummer is nog hetzelfde: 020-638 55 51.

Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H.

Marechaussee mag etniciteit blijven gebruiken bij controles

Van de rechter mag de marechaussee etniciteit blijven gebruiken bij zogeheten MTV-controles. Dat is een tegenvaller voor RADAR en de andere mensenrechtenorganisaties en burgers, die een rechtszaak tegen de Staat hebben aanspannen. Hiermee wilden ze voorkomen dat reizigers op de luchthaven voor controle uit de rij worden gehaald, louter op basis van hun huidskleur of afkomst.

Met deze uitspraak blijft de deur voor discriminatie wagenwijd open staan. De rechtbank oordeelt dat in de zoektocht naar illegaal verblijf Nederlanders van kleur eruit gepikt worden als potentiële niet-Nederlander. Het gevolg daarvan is dat niet-witte Nederlanders elke keer dat ze thuiskomen, als vreemdeling worden gezien.

De rechtszaak was aangespannen door twee Nederlandse Burgers, Amnesty International, Control Alt Delete, het Nederlands Juristen Comité en RADAR.

Lees hier het oordeel van de rechter.

Bron: Radar

[responsivevoice_button voice="Dutch Male" buttontext="Luister naar deze pagina"]