Recent heeft de Tweede Kamer een motie van VVD-Kamerlid Becker aangenomen, waarin zij het kabinet verzoekt om onderzoek te doen naar de normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond. Hoewel het CBS al gegevens verzamelt over arbeidsparticipatie en onderwijsprestaties van mensen met én zonder migratieachtergrond, stelt deze motie voor om de thema’s ‘normen en waarden’ specifiek toe te voegen aan onderzoeken onder mensen met een migratieachtergrond.
Reacties en meldingen van discriminatie
Bij Discriminatie.nl Regio Amsterdam hebben we een groeiend aantal meldingen (inmiddels 150+) ontvangen naar aanleiding van deze motie. Veel melders ervaren de motie als discriminerend. Zij voelen zich neergezet als een ‘probleemgroep’ en zien hierin een ongelijkwaardige behandeling ten opzichte van Nederlanders zonder migratieachtergrond.
Vrijheid en gelijkheid onder druk
De motie roept bredere vragen op: wat betekent vrijheid van denken nog in een samenleving waar specifieke groepen worden aangesproken op normen en waarden? En wie bepaalt wat die normen en waarden precies zijn?
Discriminatie Regio Amsterdam ziet deze motie als een risico voor stereotypering en polarisatie. Onderzoeken naar integratie en samenleven, zoals die van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), kunnen waardevol zijn, maar deze specifieke benadering legt een eenzijdige focus op mensen met een migratieachtergrond. Dit kan bijdragen aan het versterken van bestaande vooroordelen.
Artikel 1 van de Grondwet als leidraad
We roepen politici die deze motie steunen op om de kern van artikel 1 van de Grondwet in acht te nemen. Dit artikel stelt dat alle mensen in Nederland gelijk behandeld moeten worden en dat discriminatie verboden is. Gelijke behandeling en respect voor diversiteit vormen de basis voor een inclusieve samenleving.
Meld discriminatie
Discriminatie.nl Regio Amsterdam blijft de ontwikkelingen rondom deze motie nauwlettend volgen. Voelt u zich gediscrimineerd door deze motie of de reacties die hieruit voortkomen? Meld dit bij ons via ons meldpunt. Samen staan we op tegen discriminatie en werken we aan een samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn.