RITA, het nieuwe platform en meldpunt voor de regenbooggemeenschap, registreert sinds zijn oprichting een enorme toename in het aantal meldingen van discriminatie, uitsluiting en geweld. Waar eerder bestaande meldpunten, zoals Roze in Blauw en discriminatie.nl, soms als ontoegankelijk werden ervaren, blijkt RITA juist de drempel voor de gemeenschap aanzienlijk te verlagen. Het resultaat? Een toename van maar liefst 300 procent aan meldingen ten opzichte van het voorgaande jaar, zo meld AT5 in een uitgebreide rapportage
RITA, wat staat voor “report it always”, is opgericht door The Diverse Agency, een talentenbureau voor onder meer dragqueens. Het idee voor een eigen meldpunt werd aanvankelijk met enige aarzeling ontvangen door instanties zoals de politie, gemeente en discriminatie.nl. Inmiddels zijn deze partijen echter overtuigd van het belang en de meerwaarde van RITA, dat deze zomer gelanceerd werd tijdens de Pride op de Dam.
Volgens Gianna Tomiyama, medeoprichter van The Diverse Agency, was er aanvankelijk terughoudendheid. “De geluiden waren wel enthousiast, maar ook van ‘eerst zien, dan geloven’.” Maar inmiddels ziet ook discriminatie.nl de waarde van RITA in. “Maar drie procent van de mensen die discriminatie meemaakt, meldt dat,” zegt discriminatie.nl-medewerker Debbie Koekkoek. “Juist omdat RITA door mensen uit de community is opgezet, vertrouwen mensen erop en voelen ze zich veilig genoeg om hun verhaal te delen.”
Een onafhankelijke schakel
RITA wil een schakel zijn tussen de regenbooggemeenschap en instanties als de gemeente, politie en discriminatie.nl. Jerrald Justin, collega van Tomiyama, benadrukt het belang van onafhankelijkheid: “RITA wil een schakel zijn die vertrouwd wordt binnen de gemeenschap.” Alle meldingen die bij RITA binnenkomen, worden gedeeld met discriminatie.nl, zodat deze ook kunnen bijdragen aan het antidiscriminatiebeleid van de gemeente Amsterdam.
De Amsterdamse politie noemt de komst van RITA een verrijking en ook de gemeente ziet potentie voor verdere samenwerking. Bespreekpunten zijn onder andere hoe RITA een eigen plaats kan krijgen binnen het speelveld van betrokken partners, en hoe het platform ontvangen wordt door de lhbtiq+ gemeenschap.
Meer veiligheid voor de gemeenschap
Donald Collins, beter bekend als dragqueen Skyla Versai, is blij met de komst van RITA. “Bij iemand uit de gemeenschap voelen mensen zich meer op hun gemak om hun verhaal te doen,” zegt hij. Zelf deed Collins vorig jaar aangifte nadat hij door een taxichauffeur werd aangereden. Hoewel de chauffeur een taakstraf van 60 uur kreeg opgelegd, voelt Collins dat er te weinig repercussies zijn voor daders. Hij hoopt dat RITA kan bijdragen aan een grotere zichtbaarheid van dergelijke zaken en dat daders vaker worden vervolgd.
RITA heeft de ambitie om verder te groeien, met plannen voor een fysieke ontmoetingsplek waar mensen terechtkunnen om hun verhaal te doen. Daarnaast werkt het platform aan een app om de gemeenschap nog meer zichtbaar en bereikbaar te maken. Volgens Tomiyama moet RITA een veilige haven worden voor iedereen binnen de regenbooggemeenschap.
Meer weten over de ontwikkelingen rondom RITA? Lees het volledige artikel en bekijk de reportage op de website van AT5: Regenbooggemeenschap registreert 300 procent meer discriminatiemeldingen.