Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H. Wil je langskomen, maak je dan even een afspraak? Ons telefoonnummer is nog hetzelfde: 020-638 55 51.

Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H.

Seksueel misbruik heeft bij Talpa geen enkele consequentie (behalve meer kijkcijfers)

Deze conclusie komt voort uit de terugkeer van Johan Derksen en het programma Vandaag Inside op televisie. In eerste instantie zou het programma stoppen omdat Johan Derksen weigerde zijn excuses te maken.[1] Maar nog geen twee weken later was de eerste uitzending alweer op de buis.

In deze uitzending, van maandag 16 mei, wordt over de terugkeer gesproken en waarom er geen excuses worden gemaakt. Er wordt zelfs een middelvinger uitgestoken naar de personen die hier wat van hebben gezegd of er publiekelijk wat van vonden (o.a. ‘de hysterische dames’). Wel zegt Derksen nog: “dat zijn vrouw hem duidelijk gemaakt heeft, dat de mensen die echt getroffen zijn door seksueel geweld, die kan hij hiermee gepijnigd hebben en dat was niet zijn bedoeling, maar voor de rest… (de middelvinger)”.

De ‘juffrouw’ in kwestie waar Johan Derksen in eerdere afleveringen over sprak behoort volgens hem vast niet binnen deze groep, aangezien het ‘kaars incident’ volgens Johan al snel anders was dan waar hij in eerste instantie zoveel over te zeggen had.

Anderhalf miljoen kijkers hebben de aflevering gezien en zij zagen allen dat het geen consequenties heeft als je vrouwen (nu of in het verleden) seksueel misbruikt of aanrandt. Want na 2 weken ‘vakantie’ is Johan Derksen gewoon weer op de buis en heeft er geen enkele consequentie voor zijn gedrag plaatsgevonden. Wat geeft dit voor signaal af naar deze anderhalf miljoen kijkers? Dat je als man maar kan doen met een vrouw wat je wil en daar ook mee wegkomt?

In een interview op Radio 1 gaf Paul Römer*, directeur radio en televisie van Talpa Network, aan dat hij vond dat er een grens overschreden is en dat het opbiechten van een misdrijf iets anders is dan het geven van je mening. Wat wordt er gedaan nu deze grens is overschreden en wat voor signaal geef je hiermee als werkgever? Is het enige wat telt dan echt de kijkcijfers?

Blijkbaar maakt het allemaal niet uit bij Talpa, want Johan Derksen zit er weer, voelt zich een enorm slachtoffer om wat hém allemaal is aangedaan en hij heeft uiteindelijk geen enkele loyaliteit naar Talpa, zijn mede presentatoren of zijn kijkers, want zijn uitspraak van dinsdagavond 24 mei: “ik zit hier alleen voor de poen” zegt genoeg….

Column door Debbie Koekkoek, Consulent Discriminatie bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.


* https://www.telegraaf.nl/entertainment/1506573028/talpa-baas-romer-ziet-deemoedige-derksen-niet-terugkeren-ik-denk-dat-hij-het-nu-wel-meent

[responsivevoice_button voice="Dutch Male" buttontext="Luister naar deze pagina"]