Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H. Wil je langskomen, maak je dan even een afspraak? Ons telefoonnummer is nog hetzelfde: 020-638 55 51.

Let op! Wij zijn verhuisd. Je vindt ons nu op de Hobbemakade 29-H.

Discriminatie.nl ontvangt opnieuw veel meldingen over coronamaatregelen 

Discriminatie.nl heeft opnieuw enkele honderden meldingen ontvangen van mensen die zich gediscrimineerd voelden door de coronamaatregelen, in het bijzonder het coronatoegangsbewijs. De meldingen kwamen binnen na de opening van het meldpunt door demissionair minister Hugo de Jonge op dinsdag 9 januari. De Jonge was tijdens de pandemie minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Uit de meldingen spreekt dat veel mensen destijds een diep gevoel van uitsluiting en onrechtvaardige behandeling hebben ervaren dat nog steeds aanwezig is. De meldingen die we nu ontvangen betreffen met name de invoering van het coronatoegangsbewijs op 25 september 2021. Het coronatoegangsbewijs was verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Het kon worden getoond via de CoronaCheck-app als iemand volledig was gevaccineerd, recent van COVID-19 was hersteld (herstelbewijs) of negatief op het coronavirus was getest. Voor melders kwam dit neer op het uitsluiten of ongelijk behandelen van mensen die niet gevaccineerd waren. 

Wat zegt de wet? 

De rechter heeft getoetst of het coronatoegangsbewijs in strijd is met het discriminatieverbod. Volgens de rechtbank in Den Haag kon er geen sprake van discriminatie zijn omdat de regels voor iedereen boven de 13 jaar golden en vaccinatie vrijwillig was. Voor zover er sprake geweest zou zijn van ongelijke behandeling van ongevaccineerden ten opzichte van gevaccineerde, bestond hiervoor volgens de rechtbank een ‘objectieve en redelijke rechtvaardiging’. 

Het College voor de Rechten van de Mens vond en vindt dat de vrijheidsbeperkingen ver gingen, maar binnen de kaders bleven die het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens stelt.

Belangrijk signaal 

Discriminatie.nl kon en kan geen juridische actie ondernemen op deze meldingen. Wij vinden het belangrijk uw melding en gevoel van onrechtvaardigheid te delen met de landelijke overheid en demissionair minister De Jonge. Wij vragen daarin nogmaals aandacht voor de destijds ervaren gevoelens van uitsluiting en ongelijke behandeling. De meldingen worden geregistreerd en opgenomen in lokale en landelijke discriminatiecijfers en zijn hiermee een belangrijk signaal richting overheid en samenleving. Op korte termijn vragen wij het verantwoordelijk ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een reactie die wij vervolgens op deze website publiceren. 

[responsivevoice_button voice="Dutch Male" buttontext="Luister naar deze pagina"]